Klimaat Turkije

Omdat Turkije aan de Middellandse zee ligt, geniet je heel het jaar van aangename temperaturen. Zachte winters veranderen in warme zomers en vice versa. Net daarom kiezen veel Europeanen ervoor om de winter door te brengen in Turkije.

Wel moet je in de winter rekening houden dat er af en toe een regenbui kan vallen, terwijl deze in de zomer uiterst zeldzaam zijn. Neem daarom niet teveel regenkledij mee, want je hebt het toch niet nodig.

Het weer en klimaat in Turkije

Het klimaat in Turkije deel je op in twee periodes: van mei tot oktober en van november tot april. Van mei tot oktober geniet je van zomerse temperaturen( 20 tot 40° Celcius). Neerslag is tijdens deze maanden ook nagenoeg afwezig, met maxima tot 66mm neerslag per maand.

Doordat de kans op regen zeer klein is boeken toeristen die voor culturele excursies Turkije bezoeken, een reis in mei, juni, september of oktober. De temperaturen bevinden zich dan tussen 20 en 30 graden Celcius, ideaal weer voor excursies. In de tweede periode, van november tot april, schommelen de temperaturen tussen 10 en 20 graden.

Daarnaast regent het meer. Voornamelijk december en januari zijn natte maanden. Ondanks de regen en de lagere temperaturen, zijn de winters in Turkije zeer aangenaam. Terwijl het in Nederland vriest, loop je daar op een warme dag in je T-shirt rond.